Kigali Yunus Emre Enstitüsünde El Sanatları Günleri

Yazıcı-dostu sürüm

Kigali Yunus Emre Enstitüsü tarafından, “El Sanatları Günleri” adlı faaliyet çerçevesinde geri dönüşümlü atıkların değerlendirilmesi, kullanılmış malzemelerin yeni ürünlere nasıl dönüştürülebileceği konulu atölye 2 haftadır devam ediyor.

Yunus Emre Enstitüsü Kigali, Afrika'nın farklı şehirlerinden sanatçıları bir araya getiren zanaat günleri düzenliyor. Kullanılmış malzemelerin geri dönüşümünü teşvik etmeyi amaçlayan program, çevrenin korunmasını ve gelir üretimini teşvik etmeyi hedefliyor.

Bu program özellikle kullanılmış malzemelerde var olan zenginlik hakkında farkındalık yaratmaya odaklanmaktadır. Yunus Emre Enstitüsü ve Ruandalı, Kongolu ve Burundili genç sanatçılar arasındaki bu işbirliği sayesinde, kursiyerler, kullanılmış malzemeleri yeni ürünlere dönüştürmek için onlara ikinci bir hayat verme konusunda eğitilecek.

Bu programın amacı çevre bilincine dikkat çekmektedir. Yunus Emre Enstitüsü Kigali Sorumlusu Enes Karaçoban programın yaklaşık 7 hafta süreceğini ve her hafta farklı sanatçıların atölye çalışmalarına yer verileceğini söyledi.

Bu atölye çalışmasının çıkış noktasında şu sorulara cevap aradık:

  • Yeniden kullanım ve geri dönüşüm arasında atıkları yönetmenin en iyi yolu nedir?
  • Afrika'da (Ruanda) bir atık değerlendirme işi karlı olabilir mi?
  • Neden özellikle Afrika'da bu yeni atık yönetimi yaklaşımına ihtiyacımız var?

Projenin sorumlusu Kongolu Sanatçı Mr. Taka Hubert projenin sonuçlarının kursiyerler için olumlu etkileri olacağını dile getiriyor.

Bu etkiler arasında;

- Yeni iş fırsatları yaratabilmek

- Sanatsal ifade edebilme yeteneği

- Ruanda'da çevrenin korunmasına YEE olarak destek vermek

- Atık yönetimi konusunda insanları bilgilendirmek

Projenin sonunda çıkan ürünlerin Ankara’daki Afrika Evi’nde sergilenmesi planlanıyor.

Yunus Emre Enstitüsü Kigali Sorumlusu Enes Karaçoban, özellikle son yıllarda görülen iklim değişimleri konusunda öğrencilerin farkındalık yaratması ve bu konuyla ilgili düşüncelerinin olmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. El sanatları atölyesi fikrinin öğrencilerle derste Türkçe konuşurken ortaya çıktığını belirtti.

Atölye çalışması toplam 8 haftadan oluşuyor. Atölye çalışması Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek. Atölyeye toplam 10 kursiyer katılıyor. Her hafta farklı bir sanatçı eğitim veriyor ve planlanan saatin sonunda kursiyerler gün içerisinde bir ürün ortaya çıkarabiliyor. Atölyenin içeriğinde kullanılmış malzemelere ikinci bir hayat verilmesi planlanıyor. Her hafta farklı bir obje üzerinde duruluyor. Kullanılmış malzemelerden ev eşyaları, hediyelik eşyalar yapılarak üretime katkı sağlanması planlanıyor.

Yunus Emre Enstitüsü Kigali'de Türkçe öğrencisi ve el sanatları proje yöneticisi Taka Hubert Munguankwako, atık ve kullanılmış malzemelerin yeniden kullanımı ve geri dönüşümü yoluyla çevrenin korunması konusunda gençlerin bilinçlendirilmesinin dünyanın korunmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Yaptıkları sanatın atıkları faydalı hale dönüştürmek olduğunu söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Kigali Sorumlusu Enes Karaçoban, “Bu programa katılan kursiyerlerin zihniyetlerinde büyük bir değişim yaşandığını, kullanılmış malzemelerin ve atıkların zanaat yapmak için nasıl kullanılabileceğini merak öğrencilerin bu hammaddeleri kullanarak onları faydalı ürünlere dönüştürdüğünü dile getirdi

Programın sonunda kursiyerlerin, çevre koruma elçileri olacakları ve atık ve kullanım malzemelerinin farklı açıdan ele alınması durumunda bir sorun olmaktan çıkıp bir zenginlik kaynağına dönüşebileceği umut ediliyor.